Veel gestelde vragen

Is fotograferen toegestaan? 

Het is toegelaten om foto's te nemen tijdens je abdijbezoek, maar we verzoeken je om geen flits te gebruiken. 

Wens je een uitgebreide fotoreportage te maken in het kader van een huwelijk, communie of een artistiek project, dan is er een specifiek verzoek nodig. Bekijk hiervoor volgende pagina om een aanvraag te doen:

Fotoreportages

Zijn er voorzieningen voor rolstoelgebruikers en/of mensen met een beperkte mobiliteit? 

Gezien het historische karakter van de site, is de abdij niet voorzien op rolstoelgebruikers. Tijdens een bezoek zal je steeds enkele treden (max 2) moeten nemen.

We doen er echter alles aan om een bezoek zo comfortabel mogelijk te laten verlopen. Zo zijn er voldoende zitplaatsen langsheen het bezoekersparcours en zijn er museum-klapstoeltjes verkrijgbaar aan het onthaal. Er is bovendien een rolstoel beschikbaar om de afstanden tussen de lokalen gemakkelijker te overbruggen. Bij moeilijkheden om de trappen tussen pandgang en kamers te nemen, mag je altijd een verantwoordelijke of vrijwilliger aanspreken om je te helpen.

Zijn dieren toegestaan in het museum? 

Dieren zijn niet toegelaten met uitzondering van geleide honden. Ze zijn natuurlijk wel welkom in het park en in de groene omgeving van de abdij. 

Bekijk dus zeker de wandelmogelijkheden en de info-pagina van het park. 

Zijn er kortingen beschikbaar voor bepaalde bezoekers-categorieën?

Inwoners van Bornem, bezoekers onder de 18 jaar, studenten (op vertoon van een geldige studentenkaart), en kinderen tot 12 maken aanspraak op een verminderd tarief. Voor senioren is er geen korting voorzien. 

Kan ik de abdij bezoeken met de museumpas? 

Op dit moment is de Museumpas voor een bezoek aan de abdij helaas nog niet geldig. 

Er ging iets mis met mijn reservering of ticket-aankoop wat nu? 

De eenvoudigste manier om vooraf tickets te boeken is via de webshop. Liep er toch iets mis, ontving je geen bevestiging, wil je annuleren, verplaatsen of uitbreiden? Contacteer ons dan via mail: abdij@bornem.be of telefonisch op het nummer 03 890 69 23.

Kan ik werken ontlenen uit de abdijbibliotheek?

De abdijbibliotheek is een erfgoedbibliotheek of bewaarbibliotheek. Wegens de unieke en waardevolle collectie worden dus geen boeken uitgeleend. Voor wetenschappelijke studies of een specifiek onderzoek kan de collectie ter plaatse geraadpleegd worden. Hiervoor dient men een gemotiveerde aanvraag in. In zeer specifieke situaties kan ook een scanning-on-demand aangevraagd worden zodat een werk digitaal te raadplegen is. Voorwaarden en meer informatie vind je op het contactformulier: 

Raadpleging

Is er nog een actieve kloostergemeenschap aanwezig in de abdij?

Er is geen actieve kloostergemeenschap meer aanwezig in de abdij.

Na de restauratie van de site nam abt Leo - Armand Van Schaverbeeck - als negende abt van Bornem opnieuw zijn intrek in de abdij. Hij overleed op 24 februari 2023. De graag geziene abt Leo was de laatste prelaat van de cisterciënzerorde van de gewone observantie in ons land. Door zijn overlijden eindigde een bijna 900 jaar durend verhaal van cisterciënzers in de Benelux. In de abdij blijven we zijn nalatenschap eren. Zijn wapenspreuk "Estote Invicem Benigni" (Wees goed voor elkaar) blijft doorleven in het DNA van de abdij. 

Kan ik in de abdij iets eten of drinken? 

Tijdens je bezoek zijn eten en drank in de abdijlokalen niet toegelaten. In een aanpalend gebouw, het voormalige lekenbroederhuis, vind je de Lotuspoort. Daarnaast is de abdij gelegen op wandelafstand (ca. 800meter) van Bornem-centrum met tal van horecazaken en terrasjes. 

De Lotuspoort en Mihr's place B&B

Kan ik de combinatie maken met een bezoek aan het kasteel van Bornem?

Dit kan zéker!

Het merendeel van onze gidsen zijn opgeleid, zowel voor rondleidingen in de abdij als in het kasteel. Wanneer je beide sites voor een groepsbezoek wil combineren, kan je dit bij je aanvraag melden. Dan proberen wij dezelfde gids te voorzien.

Voor individuele bezoekers zijn er helaas nog geen combinatie-tickets. Maar gelegen op wandelafstand van elkaar, en met een complementair aanbod, kan je gerust beide sites bezoeken op één dag. Tickets zijn te reserveren via de respectievelijke websites.

Kasteel van Bornem

Kan ik als individuele bezoeker aansluiten bij een gegidste rondleiding?

Dat kan!

Iedere zomer van juli tot september kan je aansluiten bij één van de instap-rondleidingen. Deze starten tijdens het weekend telkens om 14 uur.

Een ticket voor een instaprondleiding blijft nadien ook geldig voor de abdij als individuele bezoeker. Je betaalt hiervoor dus geen meerprijs. Bekijk onze activiteiten voor het meest actuele aanbod. 

Nieuwsbrief

Wil je de laatste nieuwtjes graag ontvangen via mail? Abonneer je op onze nieuwsbrief.

Inschrijven
Naar top