Collectie en bibliotheek

De Kunstcollectie

De Abdij van Bornem is de bewaarplaats van een indrukwekkende verzameling kunstobjecten. Onze collectie weerspiegelt de rijke geschiedenis en het intellectuele nalatenschap van de abdijgemeenschap die hier een geruime tijd vertoefde. Naast historische schilderijen en beeldhouwwerken, bewaren we hier ook een impressionante verzameling religieus textiel en tal van intrigerende gebruiksvoorwerpen.

We streven ernaar de collectie in de best mogelijke omstandigheden te bewaren en we zetten ons in voor de restauratie van kwetsbare stukken. Door de collectie toegankelijk te maken voor bezoekers en onderzoekers, vervult de Abdij van Bornem een belangrijke educatieve en culturele functie. 

De Bibliotheekcollectie

De bibliotheek-collectie is meer dan een verzameling boeken, het is een reservoir van kennis dat zich uitstrekt over verschillende eeuwen. De verzameling bevat zowel religieuze teksten als seculiere werken, variërend van manuscripten, vroeg gedrukte werken tot unieke historische parels. Eén van de bijzonderste en grootste afdelingen is de "Cisterciensia", een omvangrijke verzameling die handelt over de monastieke spiritualiteit en geschiedenis van de Cisterciënzer-orde. 

In zijn geheel is de collectie van onschatbare waarde voor historici, theologen, en literaire onderzoekers omdat deze inzicht biedt in de ontwikkeling van religieuze en filosofische denkwijzen, en de evolutie van de boekdrukkunst. De zorg en expertise waarmee de Abdij van Bornem haar bibliotheekcollectie beheert, benadrukken de toewijding aan het behoud en de studie van het cultureel erfgoed.

De bibliotheek is geen uitleenbibliotheek, maar kan na een gemotiveerde aanvraag geraadpleegd worden in het kader van studie of onderzoek. Interesse? 

Verzoek tot raadpleging

Nieuwsbrief

Wil je de laatste nieuwtjes graag ontvangen via mail? Abonneer je op onze nieuwsbrief.

Inschrijven
Naar top