Park

Omsloten stiltepark

Het volledig ommuurde park is publiek toegankelijk via de Bospoort en de Guilpoort. Het is er zalig vertoeven in een groene oase van rust. Geniet er van een heerlijke picknick op de picknickweide of ontdek de elementen die verwijzen naar haar oude functie als kloostertuin. 

Lovergang, wandelpaden, kruisvormige dreefstructuren en natuurlijke afscheidingen geven een gevoel van geborgenheid en creëren een rustige meditatieve sfeer. De kruidentuin, boomgaard en de Warmen Hof zijn dan weer een knipoog naar de zelfvoorzienende levensstijl van de cisterciënzer-monniken. 

Een bomenbeheersplan is in de maak en een aantal constructies staan te wachten op restauratie. 

Het park blijft dus voortdurend in ontwikkeling.

vrouw oogst hobby vrijetijd Kampus Production|Pexels

Volkstuintjes: De Warmen hof

Binnen de kloostermuren bewerken de tuiniers van de Warmen hof hun eigen stukje moestuin. In de geest van de korte keten en op een ecologische manier teelt iedere gebruiker groenten en fruit voor eigen gebruik.  

Interesse in een perceeltje?

Door de grote vraag is er helaas een wachtlijst, maar laat dat je niet tegenhouden om van de groenteweelde te genieten of een praatje te slaan met één van de tuiniers. Het is er heerlijk toeven.

zomer signaal struik tuin Taryn Elliott|Pexels

Abdijkruidentuin

Benieuwd naar de geuren, kleuren en toepassingen van planten in een traditionele kruidentuin?

Sinds de vroege Middeleeuwen was het verbouwen van kruiden verplicht voor kloosters en abdijen. Op die manier werden abdijen eeuwenlang (kennis)centra voor kruidenteelt. Hier werden ontelbare gekende en minder gekende kruiden geteeld met wijdverspreide toepassingen in de geneeskunde, voeding, landbouw,  onderwijs of de liturgie. Het onderhouden en verzorgen van zo'n kruidentuin had bovendien een meditatieve functie die de monniken moest helpen in hun spirituele groei. 

In 2024 wordt een nieuwe kruidentuin aangelegd in het abdijpark. Zo zal iedereen opnieuw kunnen genieten van dit rijke verleden.

Heb je interesse om mee te werken? Laat gerust je gegevens achter via onderstaande formulier: 

Boomgaard: Abt Leo Van Schaverbeeck

In de noord-oostelijke hoek van het park legden enkele afstuderende natuurgidsen in 2019 opnieuw een boomgaard aan. Met de hulp van sponsors en sympathiserende verenigingen plantten ze maar liefst 38 hoogstammen. Ze herintroduceren hier oude en bijna uitgestorven fruitrassen. 

Je vindt er een bonte mengeling van appels, peren, pruimen, kersen en mispels. Veel van deze vruchten dreigden eind vorige eeuw verloren te gaan. Met de hulp van de  genen-databank van de Nationale boomgaardenstichting bloeien ze nu opnieuw in de tuin van de Abdij van Bornem. Met de oogst van de appels maakten de kloosterlingen in het midden van de vorige eeuw hun cider.

Twee appelvariëteiten hebben een duidelijke link met Bornem en verdienen een bijzondere vermelding: de Citroenappel en de Sint-Bernardus-appel.  

Toekomstige projecten:

Tijdens de komende jaren voert de abdij nog verschillende beheerwerken en restauraties uit om van het prachtige park een nog mooiere en groenere plek te maken. 

De restauratie van de monumentale Bospoort, de unieke boogschuttersdoeltjes, de brug of het zeer waardevolle kruisbeeld staan in de planning.

Door het organiseren en ondersteunen van socio-culturele activiteiten geven we ook een gemeenschapsvormende functie aan het park waar niet alleen Bornemenaars, maar ook bezoekers van ver buiten de gemeente van de natuurrijke omgeving kunnen genieten.

Hou de website in de gaten of abonneer je op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwe ontwikkelingen. 

Nieuwsbrief

Wil je de laatste nieuwtjes graag ontvangen via mail? Abonneer je op onze nieuwsbrief.

Inschrijven
Naar top